Räddningen 1978

Räddningen 1978

Att turistbussen N200 ännu finns kvar många år efter att den rullade på sin sista tur 1959 är smått otroligt. En buss tar mycket plats och en träbuss förstörs av väder och vind.


Den person som har nyckelrollen för att bussen blivit bevarad är Ernst Carlsons dotter Inger. Under sin uppväxt fick hon ofta följa med pappa på spännande utlandsresor i just denna buss. När Ernst Carlson avled 1977 stod bussen sedan 18 år längst in i garaget i Vessigebro. Han hade inte kunnat skiljas från sin drömbuss.


Huset skulle säljas och måste tömmas. Vem var intresserad av en 29 år gammal uddabuss? Det hade varit enklast att ringa en skrothandlare, det mesta är trä men lite metall finns ändå i botten. -Inger fick en idé, hon tog kontakt med den nystartade veteranbilklubben i Ullared!


Klubben bestod av några bilintresserade unga män med GeKås-Göran i spetsen, (som startade varuhuset). Ullared var då en ort full av aktivitet men varuhuset var ännu bara inrymt i en liten industrilokal.


Hösten 1978 rullade Ullareds bärgningsbil till Vessigebro för att hämta bussen. Vid ratten på bärgningsbilen satt Hans-Erik Hansson som var en av delägarna. Bussdäcken pumpades och N200 krokades på. Man startade motorn som genast gick igång och det blev en provtur.


Det bestående minnet var att bussen var det absolut trögaste fordon som någon i gänget hade upplevt. Men bussen fick en förvaringsplats och åren gick. Alla var fullt upptagna i den expansiva bygden och mer hästkraftstinna ekipage lockade.


Bussen blev med åren allt sämre, men fick ändå stå kvar till en vårdag 2005. Efter 28 år var det dags att lämna Ullared, nu upplastad på en dollykärra  och bogserad baklänges.


Under hela renoveringen har Inger varit den största entusiasten, hon har uppmuntrat på alla sätt och förmedlat kontakt med många från bussens förflutna. Den 8 maj 2014 var det 66 år sedan bussen registrerades. Det var också Ingers 70 årsdag.


-Det blev en busstur!


Ullareds Bärgningsbil som transporterade bussen 1978

Bogsering 2005