Ernst Carlson

Ernst Carlson

En företagsam man.


Ernst Carlson föddes i Lynga utanför Falkenberg 1897. Föräldrarna var lantbrukare och familjen flyttade senare till en gård i Svenljunga.


Han gick en tid på lantbruksskola, tog körkort och körde bland annat mjölk till mejeriet i Borås. Som många unga i det fattiga Sverige lockades han till USA. Med ett stort intresse för tidens nya teknik blev det naturligt att ta körkort och ägna sig åt motorfordon och redan som ung drev han en taxirörelse.


Efter två perioder i USA  åren kring 1930 hade han påverkats av vad han upplevt där. Den nya tiden innebar att det blivit lätt att resa med flyg, bil, buss, och tåg. Han anammade snabbt den nya tekniken. När de första tvättmaskinerna kom var han med och bildade ett andelstvätteri i Vessigebro där man kunde lämna in sin tvätt.


1937 beställer han en då mycket modern turistbuss med tak som kan öppnas. Bussen registreras som N4444. Avsikten är att köra resor inom Sverige och till Danmark. Men lyckan blir kort, världskriget bryter ut 1939, brist på däck och bränsle gör turistresor omöjligt. Bussen säljs några år senare. Men drömmen lever, en buss som kan göra resor genom hela Europa!


1947 börjar Europa återhämta sig efter krigsåren. Ernst Carlson planerar sin nya drömbuss, ännu mer påkostad än den förra. Baserad på ett volvochassi byggs karossen av Skeningeverken under våren 1948. En buss vars like ingen tidigare skådat, turistbussN200.


I maj  går premiärturen med N200 till Danmark. Man besöker Amalienborgs slott och en vakt beordrar Carlson att vända. "-Den här stora bussen kan inte vända här" svarar han och kör istället ett varv runt borggården. Kanske en berättelse som beskriver hans beslutsamhet.


1950 blir det möjligt att korsa Tyskland och nu är resmålet Paris. En stad som efter krigsåren åter blomstrade med konst, kultur och puls.

(Läs Hans-Erik Börjessons dagboksanteckningar under fliken Arkiv.)


Under hela 1950-talet rullar bussen på resor inom Sverige och varje säsong görs flera utlandsresor. Samtidigt driver Carlson trafikskola i Vessigebro med två övningsbilar. I samma byggnad driver han också tobaksaffär kombinerad med pappershandel i Vessigebro.


Ernst Carlson avled 1977 och är jordfäst vid Vinbergs kyrka.
Ernst Carlson i mitten och två Volvo PV som användes som övningsbilar vid trafikskolan i Vessigebro.